Ciasteczka owsiane z rodzynkami



Muszę przyznać, że słowo ‚owsiane’ zawsze skutecznie mnie odstraszało. Broniłam się przed takimi ciasteczkami jak tylko mogłam…do czasu. Ich cynamonowy zapach mnie urzekł. Kiedy zje się jedno aż chcę sie więcej 🙂 Są delikatnie i miękkie, zupełnie inaczej niż sobie wyobrażałam.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka rodzynków
  • zapach waniliowy
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g masła roślinnego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
Jajka roztrzepać z ekstraktem waniliowym, dodać rodzynki i odstawić na około 40 minut. W drugiej misce przesiać mąkę, sól, cynamon i sodę. Masło ubić na gładką masę mikserem, żeby było puszyste. Sukcesywnie dodawać cukier, rodzynki z jajkami, mąkę z przyprawami i płatki owsiane i dobrze połączyć. Pomimo miksowania rodzynki zachowują swój kształ.
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ręką formować ciasteczka, trochę je spłaszczając. Piec w temperaturze 180ºC około 11 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *