Muffinki waniliowo – czekoladowe



Idealnie wyrośnięte i puszyste. O niesamowicie waniliowym zapachu, także w wersji czekoladowej. Z lukrem i dekoracyjnymi dodatkami wyglądają uroczo 🙂

Składniki na 12 babeczek:


  • 250 g mąki
  • 175 g cukru białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki słodkiego kakao (opcjonalnie)
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła roślinnego
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i opcjonalnie kakao. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: mleko, jajko, cały aromat waniliowy. Masło roślinne rozpuścić na patelni, wlać do miski ze składnikami mokrymi i wymieszać. Składniki mokre przelać do miski ze składnikami suchymi i dobrze połaczyć. 

Teflonową blachę wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Można udekorować kawałkami czekolady. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę aż przestygną. Udekorować lukrem i ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *