Rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem



W tak szare i ponure dni jak dzisiejszy mam nieodpartą ochotę na te ciepłe i przepyszne rożki. Dla mnie jest to najszybsza i najprostsza słodycz jaką można zrobić. Są delikatne, chrupiące i bardzo wiosenne. Czasami nawet nie czekam, aż ostygną tlko zjadam je od razu…takie są pyszne 🙂


Składniki na 12 rożków:



  • 6 gotowych płatów ciasta francuskiego
  • przecier jabłkowy
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko z łyżką wody
Gotowe płaty odmrozić. Po doprowadzeniu do temperatury pokojowej każdy przekroić na pół, tak żeby powstały kwadraty. Cukier wymieszać z cynamonem. Jajko roztrzepać z wodą. Nałożyć po 1 i 1/2 łyżeczki przecieru, posypać 1 łyżeczka cukru z cynamonem. Brzegi ciasta posmarować jajkiem, żeby się dobrze skleiło. Złożyć na pół, tak aby powstały trójkąciki. Zlepić ciasto widelcem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki. Na każdy zrobić po 3 otwory wentylacyjne, można do tego użyć patyczka do szaszłyków. Posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. 
Po ostygnięciu można polać je lukrem- pół szklanki cukru pudru zmieszać z 1 łyżką gorącej wody.

* Jeżeli nie macie takiego przecieru jabłkowego (ja mam babciny), możecie w zamian użyć świeżych jabłek. Pokroić w drobną kostkę, bez gniazd nasiennych. Wymieszać z odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały i dalej postępować zgodnie z przepisem 🙂

Smacznego 🙂







2 thoughts on “Rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *