Kolorowe półfrancuskie ciasteczka



Mój kochany tata uwielbia wszystko co mu upiekę. A na dzień ojca postanowiłam zrobić coś wyjątkowego, nowego i…kolorowego 🙂 Efekt zabarwionego cukru jest niesamowity. Ciasteczka rozpływają się w ustach 🙂


Składniki:

  • 310 g mąki 
  • 200 g masła
  • 75 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Posypka:

  • Cukier wymieszany z barwnikami spożywczymi

Przesianą mąkę, pokrojone masło, śmietanę i żółtko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć je foremkami (ja użyłam kubeczka :)). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasteczka, posmarować jajkiem i posypać kolorowym cukrem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego 🙂






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *