Cynamonowe palmiery

Są błyskawiczną pysznością. Łatwe w przygotowaniu. Naprawdę urzekają smakiem, tak prostym i znanym. Nie ma lepszego połączenia niż ciasto francuskie i cukier. Już wiem, że będą idealne na Święta Bożego Narodzenia, z większą ilością cynamonu 🙂 Po co kupować coś gotowego do kawy jak w przeciągu chwili możemy mieć własnoręcznie zrobione słodkości? 🙂




Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • cukier
  • cynamon
Wyjmuje gotowe płaty ciasta francuskiego go rozmrożenia. Do szklanki wsypujemy cukier (ok. 2 łyżeczki na jeden płat ciasta) i mieszamy z odrobiną cynamonu (wystarczy pół łyżeczki). Przygotowuje dwa szablony papieru do pieczenia. Na jednym kładziemy ciasto, posypujemy je mieszanką cukier – cynamon. Przykładamy na cukrowa stronę drugi szablon papieru i mocno dociskamy tak aby cukier wlepił się w ciasto. To samo robimy z jego drugą stroną. Ciasta zawijamy w rulon do połowy. Wkładamy do zamrażarki na około 10 min. Wyjmujemy, kroimy w paseczki. Pieczemy w temperaturze 220ºC, najpierw 6 minut, po tym czasie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 3 minuty.
Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *