Kakaowe ciasteczka z lukrem królewskim



Nie ma piękniejszego ciastka niż ozdobione ciastko 🙂 Lukier królewski nadaje się do tego idealnie. Ma piękny kolor i jest przepyszny. Można nim ozdobić każde ciastko czy tort i zawsze wygląda niesamowicie. Jest prosty w przygotowaniu i zastyga po paru minutach. Nadaje charaktery kakaowym ciasteczkom 🙂


Składniki na około 2 blachy ciasteczek:


  • 340 g mąki
  • 75 g słodkiego kakao
  • szczypta soli
  • 125 g – 170 g cukru pudru
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 jako
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masło utrzeć w mikserze na gładką masę. Dodawać powoli cukier, jajko, ekstrakt waniliowy oraz sól. Nadal miksować. Mąkę wymieszać z kakao, także dodać do miksera. Ciasto zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na godzinę do lodówki. Piec przez 12 minut w temperaturze 180ºC.

Składniki na lukier królewski:
  • 1 białko
  • 130 g cukru pudru
Białko zmiksować z cukrem pudrem na bardzo gęstą masę. W razie potrzeby trzeba dodać więcej cukru pudru. Gotową masę umieścić w rękawie cukierniczym i dekorować według uznania 🙂 





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *