Brownies

Pierwszy raz spróbowałam brownies parę lat temu w Wiedniu. Byłam nimi tak zachwycona, że jadłam je prawie codziennie. Z czasem jakoś o nich zapomniałam. Ale najwyższa pora żeby wróciły- w nowej, domowej odsłonie. Ciasto wyszło jeszcze lepsze niż to kupne 😉


Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 180 g masła
  • 2 czubate łyżki nutelli
  • 140 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
Czekoladę, masło i nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, kakao. Dodajemy jajka oraz ekstrakt z wanilii. Następnie przelewamy czekoladową masę do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do blaszki (najlepiej troszkę mniejszej żeby ciasto było wyższe). Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160ºC.
Pamiętajcie, że ciasto musi być wilgotne. Nie można piec go za długo bo straci cały swój urok.
Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *