Crumble z borówką amerykańską

Ostatnio zafascynowałam się kuchnią francuską. Z tejże właśnie okazji postanowiłam zrobić przepyszny i łatwy deser. Jest bardzo delikatny dzięki borówkom i chrupiący dzięki kruszonce. A kruszonce nie byle jakiej bo z migdałami i płatkami owsianymi. I niech was nie odstraszy słowo ‚owsiane’. Do deserów pasują naprawdę idealnie. Nadają im niesamowitego charakteru.


Składniki na kruszonkę:
  • 3 czubate łyżki masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 110 g płatków owsianych
Składniki na nadzienie:
  • 4 szklanki borówek amerykańskich
  • 2 łyżki mąki
  • 2 1/2 łyżki cukru pudru
Borówki mieszamy w misce z mąką oraz cukrem pudrem. W drugiej misce przygotowujemy kruszonkę. Masło rozcieramy z cukrem, dodajemy migdały oraz płatki owsiane. Możemy pomóc sobie mikserem. Borówki wysypujemy na blaszkę wysmarowaną masłem. Kruszonkę równomiernie rozkładamy na owocach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 min. Nie ma niestety tutaj reguły. Trzeba pilnować aby kruszonka się nie przypaliła.
Smacznego 🙂

Można udekorować bitą śmietaną!





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *