Maślane ciasteczka

Są tak pyszne, że znikają w 5 minut. Dosłownie 🙂 Po prostu rozpuszczają się w ustach. Lubię w nich to, że za każdym razem mogę nadać im inny kształt. Ale i tak moim ulubionym sposobem zostaje wyciskanie ze szprycy 🙂


Składniki:
  • 175 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Miksujemy masło na gładką masę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. I od tego momentu zaczyna się zabawa 🙂 Można ciasto delikatnie rozwałkować na folii spożywczej i wyciąć foremkami. Można uformować kuleczki, dodatkowo przyciskając je widelcem. Można z paseczków zrobić kształt ‚ślimaka’. I ostatnie można…wyciskać ciasto ze szprycy. Wszystko zależy od Was. Piec 13-15 minut w temperatureze 180ºC.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *