Panna cotta z białą czekoladą

Lubię jej konsystencję, ale według mnie bez dodatku białej czekolady jest taka nijaka. Galaretka z owocami na górze dodaje jej jeszcze dodatkowe plusy 🙂


Składniki:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 180 ml mleka
  • 100 g białej czekolady (jedna tabliczka)
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • jedno opakowanie galaretki o ulubionym smaku (ja wybrałam poziomkowy)
  • maliny
W garnku wymieszać śmietankę, mleko, czekoladę oraz cukier. Podgrzewać, nie dopuścić do zagotowania się. Zdjąć z palnika, niech trochę przestygnie. W tym czasie żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Żelatynę wlewamy do garnka i mieszamy. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do zamrażarki na 20 minut, aż masa się zetnie. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Maliny rozdrabniamy widelcem. Następnie wrzucamy je do gotowej galaretki. Wyjmuje pucharki z panna cottą, jeżeli góra jest ładnie ścięta, zalewamy galaretką i odstawiamy do lodówki na miniumum 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami i miętą. Przygotowujemy wodę gazowaną z limonką, malinami i borówkami. PYCHA!
Smacznego 🙂






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *