Tarta z musem truskawkowym i masą budyniową

Truskawki są przypomnieniem lata. Smacznie komponują się z kremową masą budyniową. Można jeść ją na ciepło i na zimno, jak kto lubi. Tarta jest tak uniwersalna i wspaniała. Można położyć na górę owoce, można udekorować czekoladą. Wszystko według preferencji 🙂


Składniki na spód:
  • 167 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
Składniki na masę budyniową:
  • 2 opakowania budyniu
  • mleko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
Mus truskawkowy:
  • około 20 większych zamrożonych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki wody
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i zaczynamy miksować Dorzucamy cukier, sól i na końcu jajko. Ucieramy na gładką masę, ciasto nie może mieć żadnych grudek. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wlewamy połowę ilości zalecanego mleka. Zestawiamy z palnika i mieszamy z masłem i żółtkiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Zamrożone truskawki wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy dopóki nie będą miękkie. Odlewamy sok, a truskawki miksujemy w blenderze.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formę. Odkrajamy boki ciasta. Kładziemy na górę folię aluminiową i przykrywamy np. fasolą, naczyniem żaroodpornym czy jabłkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190ºC. Następnie zdejmujemy obciążenie i folię. Wylewamy na ciasto mus truskawkowy i na to budyń. Pieczemy 20 minut w 180ºC.
Smacznego 🙂






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *