Wiewiórka

Najlepiej piecze mi się późnymi wieczorami i nocą 🙂 A wczoraj wieczorem zachciało mi się czegoś bardzo jesiennego. Wygrały jabłka i orzechy. Oto efekty.


Składniki:
  • 3 jabłka antonówki
  • 190 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy żeby puściły sok. Orzechy miksujemy w blenderze. W misce mieszamy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sodę. Kiedy jabłka puszczą sok wsypujemy je do miski z mąką, mieszamy i na koniec dodajemy orzechy. Formę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną bułki tartej. Wkładamy ciasto do formy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40-45 minut.
Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *