Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą

Dzisiaj w Subway’u umiliłam sobie czas pysznym ciasteczkiem z białą czekoladą. Wróciłam do domu i zrobiłam…identyczne 🙂 Kruche na zewnątrz, mokre i miękkie w środku. Nie są za słodkie. Są po prostu idealne. Połowa zniknęła parę minut po wyjęciu z piekarnika. Podobno na ciepło są jeszcze lepsze.



Składniki:


  • 170 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego
  • 1 żółtko
  • 200 g białej czekolady
Wszystkie składni oprócz białej czekolady miksujemy w misce. Pozostawiamy na wolnych obrotach. W tym czasie w blenderze chwilkę miksujemy czekoladę. Sami musicie wyczuć jak długo. Ja zaglądałam i miksowałam do czasu aż uzyskałam odpowiednią wielkość kawałków czekolady. Dosypujemy ją do miski z ciastem i mieszamy dokładnie. Kuleczki wielkości orzecha włoskiego układamy na blaszce w większych odstępach i delikatnie spłaszczamy. Mi wychodziło około 4-5 kuleczek w rzędzie. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego 🙂







Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *