Niestety choroba mnie pokonała i leżę w łóżku. Ale ileż można 🙂 A najlepszą rzeczą podczas przeziębienia jest cynamon. Jego zapach rozchodzący się po całym domu od razu stawia mnie na nogi!
Składniki:
- 400 g mąki
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- szczypta soli
- 75 g masła
- 250 ml mleka
Składniki na masę:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Dzisiaj użyłam drożdży suchych. Do miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy. Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem. Do miski wsypujemy cukier i sól. Dodajemy masło z mlekiem i wyrabiamy na ciasto. W razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
Masło do masy musi być miękkie, w temperaturze pokojowej. Cukier mieszamy z cynamonem i rozcieramy z masłem.
Po 30 minutach ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o wymiarach około 27cm x 18cm. Jedną łyżkę masła rozsmarowujemy po cieście. Robi z niego roladę zwijając dłuższy bok. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220ºC. Po wystygnięciu kroimy w paseczki.
Smacznego 🙂