Pierniczki

 
Śnieg sypał od wczoraj. W domu wysprzątane, ogień pali się w kominku. Jak tu nie poczuć świątecznej atmosfery? Aby dopełnić to odczuć postanowiłam zrobić małą rozgrzewkę przed Świętami. W całym domu unosił się zapach miodu i przyprawy do piernika…PYCHA!
 
Składniki:
  • 380 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 70 g masła
Składniki na lukier królewski:
  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na ciasto. Potrzeba sporo mąki do podsypania żeby się nie kleiło. Rozwałkowujemy i wycinamy foremkami różne kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 180ºC. Nie wolno piec ich za długo ponieważ będą miały gorzkawy smak. Białko miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Po ostudzeniu pierniczków ozdabiamy je lukrem królewskim.
Smacznego 🙂
 

 

















Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *