Śnieg sypał od wczoraj. W domu wysprzątane, ogień pali się w kominku. Jak tu nie poczuć świątecznej atmosfery? Aby dopełnić to odczuć postanowiłam zrobić małą rozgrzewkę przed Świętami. W całym domu unosił się zapach miodu i przyprawy do piernika…PYCHA!
Składniki:
- 380 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g miodu
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 70 g masła
Składniki na lukier królewski:
- 1 białko
- szklanka cukru pudru
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na ciasto. Potrzeba sporo mąki do podsypania żeby się nie kleiło. Rozwałkowujemy i wycinamy foremkami różne kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 180ºC. Nie wolno piec ich za długo ponieważ będą miały gorzkawy smak. Białko miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Po ostudzeniu pierniczków ozdabiamy je lukrem królewskim.
Smacznego 🙂