Biszkopt czekoladowy w polewie ganache





Składniki na biszkopt:


  • 225 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 175 g mąki
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do 50 ml ciepłej wody
Składniki na polewę ganache:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 400 g gorzkiej czekolady
Masła ucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy po jednym jajku nadal miksując. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakaem, proszkiem do pieczenia i solą. W dwóch porcjach dosypujemy do masy maślanej miksując na małych obrotach. Dolewamy stopniowo wody tak aby masa była gładka i bardziej lejąca. Rozdzielamy ją na dwie równe części. Wlewamy je do dwóch okrągłych tortownic  o średnicy 20 cm, posmarowanych uprzednio olejem. Pieczemy w 180ºC przez około 20 – 25 minut.
Śmietankę wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dosypujemy połamaną czekoladę i mieszamy aż do momentu całkowitego jej rozpuszczenia. Nie można doprowadzić polewy do wrzenia. Gotową masę przelewamy do miski. Połowę polewy przelewamy na jeden biszkopt i wstawiamy go do lodówki na 20 min. Po tym czasie przykrywamy go drugim biszkoptem. Szpatułką lub łyżką przykrywamy ciasto resztą polewy, która stygła przez około 1 godzinę. Znowu odstawiamy ciasto na 20 min do lodówki. Dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *