Składniki na biszkopt:
- 225 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 175 g mąki
- 50 g gorzkiego kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do 50 ml ciepłej wody
Składniki na polewę ganache:
- 400 ml śmietany 36%
- 400 g gorzkiej czekolady
Masła ucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy po jednym jajku nadal miksując. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakaem, proszkiem do pieczenia i solą. W dwóch porcjach dosypujemy do masy maślanej miksując na małych obrotach. Dolewamy stopniowo wody tak aby masa była gładka i bardziej lejąca. Rozdzielamy ją na dwie równe części. Wlewamy je do dwóch okrągłych tortownic o średnicy 20 cm, posmarowanych uprzednio olejem. Pieczemy w 180ºC przez około 20 – 25 minut.
Śmietankę wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dosypujemy połamaną czekoladę i mieszamy aż do momentu całkowitego jej rozpuszczenia. Nie można doprowadzić polewy do wrzenia. Gotową masę przelewamy do miski. Połowę polewy przelewamy na jeden biszkopt i wstawiamy go do lodówki na 20 min. Po tym czasie przykrywamy go drugim biszkoptem. Szpatułką lub łyżką przykrywamy ciasto resztą polewy, która stygła przez około 1 godzinę. Znowu odstawiamy ciasto na 20 min do lodówki. Dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂