Churros z sosem dulce de leche

Ależ to była słodka niedziela 🙂 Churros to tradycyjny, hiszpański wypiek. Czasami nawet porównywany do naszych polskich pączków.  Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USAFrancji, Portugalii oraz w TurcjiChurros sprzedawane są w 
specjalnych sklepach zwanych Churerria , zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros. Tradycyjnie wita się nią Nowy Rok po nocy sylwestrowej.


Składniki:
  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 192 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
Pozostałe składniki:
  • olej do smażenia
  • cukier drobny do posypania churros

W garnku zagotować wodę, masło, cukier aż do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, sól i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z palnika, ucierać łyżką przez około 3 minuty. Ostudzić. Wbijać po kolei jajka, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do ręka cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, nałożyć do ciasto. Olej rozgrzać do temperatury 175ºC.  Wyciskać churros długości około 12 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu. Po wyjęciu z oleju osuszać je  na papierowym ręczniczku, jeszcze ciepłe obsypać cukrem. Podawać z sosem czekoladowym lub z gorącym dulce de leche.
Wybrałam tą drugą słodką opcje. Mleko skondensowane w puszcze gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu, pamiętając o tym, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie.
Smacznego 🙂








Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *