Kruche ciasteczka

Nic nie poprawia mi tak humoru jak ozdabianie ciasteczek lukrem królewskim. Piekłam je z zamiarem świątecznym, ale wyszły bardziej walentynkowe! Przepis można spokojnie wykorzystać na każdą okazję. Wyszły cudowne, maślane, kruche i nie za słodkie.

           

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka wody
Lukier królewski:
  • 1 białko
  • 6-8 łyżek cukru pudru
  • barwniki spożywcze w proszku
Mąkę wymieszać w misce z innymi suchymi składnikami. Dodać masło pokrojone w kostkę i wodę, zmiksować. Ciasto ugnieść, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 50 minut. Podsypując nie za duża ilością mąki, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami. Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w 160ºC (termoobieg) lub w 180ºC (grzałka górna/dolna). 
Białko ubić na gładką masę z cukrem pudrem i barwnikiem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasteczka według uznania.
Smacznego 🙂









2 thoughts on “Kruche ciasteczka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *