Waniliowo-migdałowe ciasteczka

W smaku nie są typowe. Mielone migdały zaskakują osobę, która ich próbuje 😉 Najlepiej zjeść je pierwszego dnia od razu po upieczeniu 🙂



Składniki:
  • 175 g mąki
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
Suche składniki wsypujemy do miski i  mieszamy łyżką. Następnie dodajemy masło pokrojone w małe kawałeczki, żółtka oraz wodę i miksujemy, na początku na najmniejszych obrotach, później powoli je zwiększamy, aż do maximum. Bo dokładnym zmiksowaniu składników ciasto zagniatamy i w folii spożywczej chowamy do lodówki na około 30-40 min. Po tym czasie, według uznania, formujemy je albo na paluszki, albo stolnicę podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy i wycinamy foremkami. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 170ºC. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Smacznego 🙂







Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *