Babeczki z ciasta francuskiego z pistacjami i miodem (A’la Baklava)

Kupiłam pistacje i tak ‚chodziły’ za mną cały dzień. Były przeznaczone do świątecznych wypieków, no ale cóż…nie dotrwały 🙂 Najszybszym sposobem na upieczenie czegoś słodkiego jest gotowe ciasto francuskie. Zrobienie babeczek zajęło mi max. 5 min. Dopiero kiedy ich spróbowałam zrozumiałam, że zrobiłam a’la baklave. Polecam 🙂

 
Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • garść obranych pistacji
  • 2-3 łyżki miodu
Gotowe ciasto francuskie pozostawić do rozmrożenia na około 20-30 minut. W tym czasie obrać pistacje i zmiksować je. Przesypać do miseczki i wymieszać z miodem. Z ciasta francuskiego foremką, w której będziemy piec babeczki, wyciąć kółka. Przycisnąć ciasto do dna i do połowy wysokości nałożyć nadzienie. Z pozostałości ciasta wyciąć gwiazdki i ułożyć je na górę babeczki. Piec w 200ºC przez około 15 minut. Babeczki trzeba pilnować, orzechy mogą się troszeczkę przypalić. Jeżeli nałożycie za dużo nadzienia to niestety podczas pieczenia ciasto je wypchnie i wypłynie. 
Smacznego 🙂
 
 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *