Korzenne babeczki

Coraz mniej czasu do Świąt, a jeszcze tyle przepisów do wypróbowania. Ten musicie koniecznie sprawdzić. Nigdy nie jadłam babeczek z miodem i muszę przyznać, że są wyśmienity. Idealne na słodki prezent, Wystarczy udekorować, zapakować, przewiązać wstążeczką i voila, gotowe! 🙂

 

 

 
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 90 cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • garść groszków czekoladowych
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 7 płaskich łyżek miodu
W dwóch oddzielnych miskach mieszamy składniki mokre i suche. Jeżeli macie gęsty miód, możecie go trochę podgrzać na patelni żeby zrobił się lejący. Następnie składniki suche przesypujemy do mokrych i łączymy łyżką. Ciasto nakładamy do papilotek na 3/4 wysokości. Pieczemy przez 13 – 15 min w temperaturze 200ºC (mini babeczki przez ok. 7 min). Kiedy muffiny ostygną można je ozdobić czekoladą rozpuszczonej w kąpieli wodnej (50 g czekolady + 40 ml śmietanki kremówki 30%) i udekorować cukrowymi posypkami.
Smacznego 🙂
 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *