Mini torciki makowe

Jeżeli na Święta znudził Wam się standardowy makowiec to torciki są miłą alternatywą 🙂 Mogą być okrągłe, kwadratowe, albo tak bardziej świąteczne w kształcie choinek, gwiazdek czy reniferków 🙂


Składniki:


  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki doku z cytryny
  • 800 g gotowej masy makowej
  • 1 łyżka maku
  • 100 g białej czekolady
Składniki na poncz:
  • 180 ml wody
  • sok z 2 mniejszych cytryn
  • 5 łyżek cukru
  • olejek arakowy
Białka ubijamy z cukrem i solą, żółtka ubijamy oddzielnie i łączymy z białkami. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Delikatnie wszystko łączymy. Ciasto wylewamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto musi mieć na całej powierzchni jedną grubość. Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180ºC. Kiedy ciasto ostygnie wykrawamy z niego foremkami różne kształty, tak aby było ich po równy (2 łosie, 2 choinki, 4 gwiazdki itp.). Składniki na poncz mieszamy i nasączamy nim nasze ciastka. Torciki przekładamy gotową masą makową. Na wierzch polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wymieszaną z makiem.
Smacznego 🙂
 
 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *