Ptysie

Delikatne ciasteczka z bitą śmietaną z ciasta parzonego. Na wierzch posypuje się je cukrem pudrem lub polewa czekoladą. Są tak lekkie, że znikają z talerza w sekundę 😉


Składniki na około 2 blachy:
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 5 jajek
Składniki na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
W rondelku gotujemy wodę z masłem, cukrem i solą, aż wszystko się rozpuści. Ogień zmniejszamy na najmniejszy i dosypujemy mąkę. Mieszamy dopóki ciasto nie będzie odchodziło od ścianek rondelka. Odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Po kolei wbijamy do masy jajka i całość miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odległości pomiędzy ptysiami muszą być większe, ponieważ bardzo urosną. Pieczemy je przez 20 min w 190ºC. Ważne jest, aby nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, ponieważ ciasto opadnie. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Kiedy ptysie ostygną, przekrajamy je na pół i łyżeczką lub rękawem cukierniczym przekładamy je bitą śmietanę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *