Stefanka

Kiedy mamy mało czasu lub pojawiają się niespodziewani goście, wtedy robimy Stefankę- ciasto bez pieczenia 🙂 Szybkie, łatwe i przyjemne i przede wszystkim smaczne. Masa z kaszy mannej jest po prostu cudowna.
 

 

 
Składniki:

 

  • 200 g herbatników
  • 5-8 łyżek kaszy mannej
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g masła
Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 30 g śmietanki 30% 
Opcjonalnie:
  • garść orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich 
  • garść orzechów arachidowych niesolonych
  • garść rodzynek
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukry oraz masło. Gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie zagotowało. Ogień zmniejszamy do minimalnego i powoli wsypujemy kaszę manną. Gotujemy jeszcze przez 5 minut aby masa zgęstniała i odstawiamy ją do ostygnięcia (w tą pogodę dobrym rozwiązaniem jest wystawienie garnka na dwór). Foremkę o wymiarach 22x13x9 cm wykładamy folią spożywczą i na dno układamy warstwę herbatników, która przekładamy masą z kaszy mannej. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Później polewamy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietanką i posypujemy mieszanką orzechów i rodzynek.

Smcznego 🙂

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *