Tiramisu

Kolejne ciasto bez pieczenia, a do schłodzenia 🙂 Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni. Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy.


Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 8 łyżeczek cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • kawa rozpuszczalna
  • amaretto
  • podłużne biszkopty
Z żółtek i cukru zrobić kogel mogel. Wymieszać go z serkiem mascarpone. Śmietankę ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z żółtkami i serkiem. Zaparzyć około 200 ml kawy rozpuszczalnej i dolać do niej amaretto. Poczekać aż ostygnie. Przelać ją do płaskiego naczynia. Moczyć w niej biszkopty, jeden po drugim i od razu układać na dno foremki. Nałożyć na nie połowę serka i znowu namoczyć i ułożyć biszkopty. Przykryć całość druga połową masy. Odstanowić do lodówki na około godzinę. Od razu przed podaniem posypać ciemnym kakao.
Smacznego 🙂







Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *