Dwukolorowe ciasteczka

Kiedy je zobaczyłam, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić 🙂 Kolejne ciasteczka, które mają chrupiącą skórkę i są miękkie w środku. Łatwe i szybkie do zrobienia.


Składniki:
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka kakao
Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Wbijamy jajko i nadal wyrabiamy mikserem. Wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy przez około 5 minut. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jasną część ciasta nakładamy na talerz do zupy i rozsmarowujemy. Kakao łączymy z mlekiem i dolewamy do drugiej części ciasta, energicznie mieszamy. Ciemne ciasto przekładamy na jasne i rozsmarowujemy. Blachy do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Dwiema łyżeczkami nabieramy ciasto i układamy na blaszce. Trzeba zachować większe odstępy, ciasteczka się rozleją. Lepiej nabierać mniejsze porcje ciasta. Piec w temperaturze 170ºC przez 12 minut.
Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *