Mini banoffee pies

Jest to angielski deser z bananów, toffi i bitej śmietany na spodzie z ciasteczek owsianych. Jego nazwa wzięła się od połączenia słów „banana’ i „toffee”. Jest niebiańsko słodkie… 🙂


Składniki na 6 kokilek:
  • 200 g ciasteczek owsianych Digestive (lub innych owsianych czy wieloziarnistych)
  • 90 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
  • 1 duży banan
  • 9 łyżek gotowej masy krówkowej
  • 100 ml śmietanki 30%
Ciasteczka kruszymy w misce i widelcem łączymy je z masłem. Następnie wypełniamy nimi kokilki, ciasto ugniatamy tak, aby zrobiło nam się wgłębienie. Pieczemy je 8 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi całkowicie ostygnąć. Banan kroimy i kładziemy na ciasto. Następnie przykrywamy je masą krówkową. Nasze małe dzieło zwieńczamy ubitą śmietaną. Aby łatwiej było nam rozsmarować masę krówkową, łyżkę zanurzamy w gorącej wodzie. Ciasto możemy na jakiś czas odstawić do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *