Muffiny z budyniem

Na zbliżające się dni Babci i Dziadka postanowiłam upiec miękkie i pyszne babeczki. Niepozorne z zewnątrz, a interesujące w środku 😉 Naprawdę polecam. Musiałam upiec drugą partię, bo pierwsza rozeszła się w 15 minut 😉





Składniki na 8 babeczek:



  • 150 g mąki
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki słodkie kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 75 g masła roślinnego
  • 1 jajko
  • 85 ml mleka
Nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • mniej niż połowa zalecanej miarki mleka (ja użyłam 200 ml mleka, zamiast 500 ml)
  • 20 g cukru (o połowę mniej niż było podane na opakowaniu, ale to już w zależności od preferencji)
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem z opakowania, pamiętając, aby zmniejszyć ilość mleka (będzie gęstszy). W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier wanilinowy. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone masło, mleko i jajko. Do miski ze składnikami mokrymi wsypujemy suche i dokładnie mieszamy. Na dno papilotek nakładamy ciasto, następnie budyń i znowu ciasto. Pamiętajmy o tym, żeby zachować te 3/4 wysokości, inaczej ciasto się wyleje. Pieczemy 18 minut w 190ºC.
Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *