Ślimaki z ciasta francuskiego z serem

Rodzynki i orzechy uwielbiam, a z ricottą nigdy nic nie robiłam. Ciasto francuskie Linessa zawiera o 30% mniej tłuszczu. Deser, nadal słodki, a mniej kaloryczny 😉


Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie, jeden duży płat, około 270 g
  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 garście rodzynek
  • garść zmielonych orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 jajko
Ciasto rozmrażamy. Ser mieszamy z cukrem i wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy dokładnie po całości. Na ser wysypujemy równomiernie rodzynki i orzechy. Ciasto zwijamy w rulon, najlepiej tak samo jak było zwinięte. Kroimy w 3 cm paski i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Ślimaczki muszą być ułożone serem do dołu, na płasko. Górę smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 18 minut w temperaturze 200ºC.
Smacznego 😉





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *