Chorwackie fritule

Tłusty czwartek, dzięki mojej babci, mam od miesiąca. W domu pojawiała się stała dostawa pysznych pączków i faworków. Uważam, że babcine wypieki na Tłusty Czwartek są najlepsze i nie mam zamiaru z tym konkurować 😉 Dlatego też wczoraj zrobiłam małe, delikatne chorwackie fritule. Małe pączki,  z dodatkiem skórki cytrynowej i jabłka. W Chorwacji pieczone w okresie świąt Bożego Narodzenia.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • jedna starte jabłko
  • 1 łyżka wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Jajka miksujemy z cukrem na gęstą masę, zajmie nam to około 15 minut. Następnie wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na małych obrotach. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny i starte jabłko. Do ciasta dolewamy łyżkę wódki, aby mniej chłonęło tłuszcz przy pieczeniu. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Smażymy na rozgrzanym oleju, nakładając małe porcję łyżeczką. Robiąc mniejsze fritule mamy pewność, że upieką się w środku. Gotowe pączusie wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *