Ciacho marchewkowe

Muszę przyznać, że dość długa broniłam się przed tym ciastem. Ale wszyscy dookoła je zachwalali, więc w końcu musiałam się ugiąć i je zrobiłam. Już wiem czemu wszyscy je uwielbiają 😉 Obecnie jest na moim pierwszym miejscu słodkie listy!


Składniki:
  • 112 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka startej marchewki
Ponadto:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier puder i sodę. W drugiej misce składniki mokre: olej i roztrzepana jajka. Składniki z obu misek łączymy i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy orzechy i marchewkę, dokładnie łączymy. Nakładamy do foremek i pieczemy przez 15 min w temperaturze 175ºC. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i obficie polewamy nasze marchewkowe ciacha.
Smacznego 🙂







Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *