Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami

Pyszna przekąską na drugie śniadanie, świetny deser na jeszcze zimowe wieczory 😉 Miód do owoców jest idealny i zdrowy. Skarmelizowane orzechy są tak dobre, że aż poparzyłam sobie język, jedząc jeszcze gorące. Właśnie przez to podjadanie trochę za długo trzymałam je na patelni, dlatego są tak brązowe. Lepiej trzymać je troszkę krócej 😉



Składniki:
  • 4 kwaśne jabłka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g ulubionych orzechów (ja użyłam ziemnych niesolonych)
  • 100 ml miodu

Górę jabłka należy odkroić, następnie wydrążyć środek owocu. Do każdego środka włożyć 1/4 część masła oraz 1 łyżeczką cukru zmieszaną z cynamonem. Jabłka nakrywamy odkrojoną wcześniej górą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 min w 200ºC. W tym czasie miód podgrzewamy na patelni, dosypujemy orzechy i na średnim ogniu podgrzewamy tak długo, aż orzechy zaczną się karmelizować. Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i do każdego wkładamy porcję orzechów. Podajemy od razu, jeszcze gorące.
Smacznego 🙂




1 thought on “Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *