Wafle z masą krówkową

Czas zacząć robić walentynkowe słodkie menu 😉 Wafle z masą krówkową robiła mi moja mama, kiedy byłam mała. Wspominam to jako najpyszniejszy deser. Zdecydowanie zyskuje on kiedy postoi 24 godziny. Walentynkowo wycinamy je w kształcie serduszek. Ale można też je po prostu pokroić na kwadraty.


Składniki:
  • 250 g wafli (zazwyczaj 8-9 wafli)
  • 800 g gotowej masy krówkowej kajmakowej
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie cukrowa posypka
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy masę krówkową i gotujemy na najmniejszym ogniu. Masa krówkowa musi być rzadka, łatwiej będzie ją rozsmarować. Na pierwszy wafel kładziemy masę i dokładnie  rozprowadzamy ją po całej powierzchni, zostawiając odrobinę przerwy po bokach, żeby później nam się nie rozlewała. Na masę kładziemy drugi wafel i czynność powtarzamy, aż do ostatniego arkusza. Żeby wafle lepiej się docisnęły, kładę na nie deskę. Gotowy deser zostawiamy na 2 godziny, żeby trochę zmiękł i kroimy w kwadraty. Jeżeli chcemy wycinać je walentynkowo w kształcie serduszek, wafle muszą postać 24 godziny w temperaturze pokojowej. Na koniec możemy udekorować je posypką, żeby były trochę weselsze 😉
Smacznego 😉





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *