Waniliowe muffiny z białą czekoladą

Do Walentynek zostało już tylko parę dni. Ta propozycja jest idealna na walentynkowe świętowanie 😉 Ciasto przypomina w smaku biszkopt, jest puszyste i delikatne.


Składniki:
  • 130 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • dżem
Masło z cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy po kolei jajka, nadal miksując. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę miksujemy jak najdrobniej w blenderze. Mąkę przesypujemy do masy maślanej, miksujemy. Dolewamy mleko, aby ciasto było gładkie.Na koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy łyżką. Muffiny pieczemy w 190ºC przez 20-25 minut.


Kiedy muffiny ostygną, wyjmuje je z papilotek. Ostrym nożem musimy przekroić je na pół. Dolną część babeczki wkładamy w nową papilotkę i smarujemy dżemem. Ja użyłam porzeczkowego, aby przełamać słodycz ciastka. Górną część babeczki odwracamy do góry nogami i wykrawamy foremką kształt serduszka. Na koniec łączymy obie części muffin’a. 
Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *