Do Walentynek zostało już tylko parę dni. Ta propozycja jest idealna na walentynkowe świętowanie 😉 Ciasto przypomina w smaku biszkopt, jest puszyste i delikatne.
Składniki:
- 130 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 130 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- dżem
Masło z cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy po kolei jajka, nadal miksując. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę miksujemy jak najdrobniej w blenderze. Mąkę przesypujemy do masy maślanej, miksujemy. Dolewamy mleko, aby ciasto było gładkie.Na koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy łyżką. Muffiny pieczemy w 190ºC przez 20-25 minut.
Kiedy muffiny ostygną, wyjmuje je z papilotek. Ostrym nożem musimy przekroić je na pół. Dolną część babeczki wkładamy w nową papilotkę i smarujemy dżemem. Ja użyłam porzeczkowego, aby przełamać słodycz ciastka. Górną część babeczki odwracamy do góry nogami i wykrawamy foremką kształt serduszka. Na koniec łączymy obie części muffin’a.
Smacznego 🙂