Ciasteczka zbożowe

Ostatnio mam zamiłowanie do różnego rodzaju zbóż, pestek, orzechów. Dwa ciasteczka do kawy i mamy pyszną, zdrową przekąskę 🙂


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 130 g masła
  • 120 ml miodu
  • 90 g mąki
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 3 szklanki ulubionych orzechów


Jajka i cukier miksujemy do uzyskania puszystej masy. W garnku roztapiamy masło i miód. Następnie odrobinę ostygniętą masę przelewamy do miski z jajkami i miksujemy. Mąkę i sodę mieszamy, przesypujemy do miski i nadal miksujemy. Migdały i orzechy miksujemy na drobniejsze kawałki w blenderze. Ostatnie cztery składniki przesypujemy do ciasta i mieszamy. Formujemy kuleczki, układamy na papierze pergaminowym i lekko je spłaszczamy. Pieczemy w 180ºC przez 10-15 minut (w zależności od wielkości ciastek i od rodzaju piekarnika).
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *