Herbatniki owsiane

Warto się zdrowo odżywiać i czasami zrobić sobie przerwę od cukru, czekolady i innych słodkości. Wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo 🙂 A jak mawia w jednej z reklam Piotr Kucharski „Zdrowe nie znaczy nudne”. Zamieńmy cukier na miód, mąkę pszenną na razową, zrezygnujmy z czekolady na rzecz rodzynek czy orzechów.


Składniki:
  • 95 ml oleju
  • 95 ml miodu
  • 80 ml wody
  • 120 g mąki pszenno-razowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
Olej, miód* i wodę zmiksować. Dodać po kolei pozostałe składniki, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Następnie łyżką wykładać ciasteczka na papier pergaminowy. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 18 minut. Najlepiej podawać z ulubioną konfiturą.
Smacznego 🙂

*Abu miód łatwo odchodził od brzegów naczynia, najpierw należy odmierzyć w nim olej.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *