Kruche ciasteczka cytrusowe

Oficjalnie jest już wiosna 🙂 W mojej kuchni nie mogło zabraknąć nutki cytryny i pomarańczy. Kiedy piekłam te ciasteczka, zapach pięknie rozchodził się po całym domu. Naprawdę je polecam, bo są niesamowite 🙂



Składniki:
  • 125 g masła
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Masło ucieramy w mikserze z cukrem na gładką masę. Dosypujemy do niej sól i mąkę. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy skórki z cytrusów, nadal miksujemy. Ciasto wykładamy na posmarowaną masłem tortownicę. Wgniatamy je mocno palcami, można lekko pokarbować brzegi. Ostrym nożem zaznaczamy linię podziału na 16 kawałków. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 170ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi ostygnąć, dopiero wtedy je kroimy. Można udekorować serkiem śmietankowym i cukrowymi kuleczkami.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *