Ciasto drożdżowe

Pyszne wspomnienie Wielkanocy. Ale w cieście drożdżowym najlepsze jest to, że nie jest tylko typowo świąteczne. Uwielbiam je jeść posmarowane masłem, popijając pyszną domową kawą. 


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 110 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła Kasia
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy + bułka tarta
Składniki na kruszonkę:
  • 160 g mąki
  • 110 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • cukier wanilinowy
Robimy rozczyn z drożdży- rozkruszamy je na drobne kawałki, zalewamy je podgrzanym mlekiem (około 50 ml z tych 250 ml w przepisie), dodajemy do nich trochę cukru i mieszamy, tak aby drożdże się rozpuściły. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę miksujemy z żółtkami, gotowym rozczynem z drożdży i solą. Masło rozpuszczamy i dolewamy do naszej masy. Na koniec dodajemy resztę podgrzanego mleka z cukrem. Nadal miksujemy, około 5 minut. Masa będzie lejąca, ale w piekarniku podwaja, jak nie potraja, swoją objętość 🙂 Formę smarujemy masłem, podsypujemy bułką tartą i wylewamy na nią nasze ciasto. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy palcami, rozdrabniając na mniejsze kawałki. Posypujemy nią nasze ciasto. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180ºC.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *