Jabłka z masłem orzechowym

Wczoraj znalazłam obrazek w internecie w jakimś dziale Do It Yourself. Nie wiem czym jest posmarowane jabłko, ale ja postanowiłam zrobić je właśnie z pysznym domowym masłem orzechowym. Zaskakująco dobre połączenie smaków. Kolejna propozycja na drugie śniadanie czy na spotkanie ze znajomymi 🙂


Składniki:
  • 2 jabłka
  • 170 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka sezamu
  • duża szczypta soli
Na wierzch:
  • garść suszonej żurawiny
  • garść nasion granatu
  • garść migdałów
Jabłka kroimy w plasterki i wykrawamy gniazda nasienne (na dole załączę obrazek). Orzechy mielimy przez około minutę. Po tym czasie dosypujemy sól, sezam, dolewamy olej i miód i mielimy dalej na gładką masę. Nasze pyszne masło orzechowe smarujemy na plasterkach jabłka i dekorujemy je czym tylko dusza zapragnie. Uważam, że idealnie komponuje się słodycz żurawiny z kwaśnym granatem 🙂
Smacznego 🙂









Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *