Kolejny zdrowy przepis. Uwielbiam smak płatków owsianych w ciasteczkach. Co ciekawe nie potrzeba do nich dużo miodu czy cukru, ponieważ gorzka czekolada idealnie go zastępuje 🙂
Składniki:
- 120 g masła
- 30 g brązowego cukru lub miodu
- 1 jajko
- 100 g drobnych płatków owsianych
- 120 g mąki żytniej
- 20 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady z zawartością kakao 70%
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dosypujemy płatki, mąki i proszek do pieczenia nadal miksując. Czekoladę miksujemy w blenderze na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego 🙂