Muffiny czekoladowo – wiśniowe

Nie ma nic bardziej uroczego niż cupcakes. Cudownie udekorowane, każda inaczej, duża ilość posypek, słodki krem- marzenie 🙂 Są to zdecydowanie najlepsze babeczki jakie kiedykolwiek jadłam. Wilgotne, nie za słodkie, super czekoladowe z kawałkami wiśni. Mój numer 1!


Składniki:
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 7 łyżeczek soku malinowego (np. Herbapol)
  • różowy barwnik (opcjonalnie)
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Do lekko ostudzonej masy dodajemy dżem, cukier, roztrzepane jajka, szczyptę soli i wszystko dobrze mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dosypujemy do miski i znowu mieszamy, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Ciasto nakładamy do 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180ºC
Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką. Nie za długo, trzeba uważać, żeby masa się nie zważyła. Na koniec dodajemy sok malinowy i ewentualnie barwnik dla intensywniejszego koloru. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy wystudzone babeczki. 
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *