Muffiny z suszoną żurawiną

W Polsce ciężko jest dostać świeża żurawinę, dlatego postanowiłam wykorzystać powszechnie obecną- suszoną. Dodaje ją zawsze rano do płatków, do sałatek owocowych, słodkich dekoracji ciast etc. Jest bardzo zdrowa, co wiadomo nie od dzisiaj. Jeżeli ktoś jej jeszcze nie poznał, to najwyższy czas 🙂



Składniki na babeczki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1000 g masła rozpuszczonego
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 175 g suszonej żurawiny
Składniki na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250  g serka ricotta
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • zielony barwnik

Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Masło rozpuszczamy, dolewamy je do mleka, szybko je mieszając. Dodajemy jajko i całość miksujemy. Składniki mokre przelewamy do suchych i łączymy wszystko dokładnie łyżką. Na koniec dosypujemy suszoną żurawinę i mieszamy. Nakładamy do papilotek na 2/3 wysokości. Pieczemy przez 20 minut w 190 ºC
Śmietankę ubijamy, dodajemy ricottę i cukier i odrobinę zielonego barwnika. Wszystko miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy masą wystudzone babeczki.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *