Mus czekoladowy ze stewią

Każdy z nas uwielbia czekoladę. Wiadomo, że gorzka czekolada jest najzdrowsza. Już dwie kostki tej słodyczy poprawiają nam samopoczucie i wpływają lepiej na nasze zdrowie. Szkoda by psuć jej dobroczynne właściwości białym cukrem. Dlatego do tego przepisu użyłam stewii. Jest to naturalny słodzik. Roślina ta pochodzi z Paragwaju i w tamtych regionach jest stosowana do leczenia otyłości czy nadciśnienia tętniczego. Zawiera 0 kalorii jest około 300 razy słodsza od sacharozy. Od dłuższego czasu tylko nią słodzę kawę. Stewię można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jedyny jej mankament to cena 😉


Składniki na około 9 porcji:
  • 8 białek
  • 4 łyżeczki stewii
  • 3 łyżki kakao
  • 80 ml wrzątku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • wiórki kokosowe, płatki migdałowe, biała czekolada etc.
Jajka należy sparzyć wrzątkiem. Białka ubijamy ze stewią na puszystą masę. Dodajemy kakao i nadal miksujemy. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszamy dłużej aby nie było żadnych grudek. Kiedy żelatyna przestygnie, dolewamy ją do mamy białkowej i mieszamy łyżka. Gotowy mus nakładamy do silikonowych foremek, górę posypujemy np. wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Według mnie najlepsze są tego samego dnia, nie moga zbyt długo stać w lodówce. Przed podaniem dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *