Babeczki z kremem waniliowym i owocami

Dzień Ojca zbliża się wielkimi krokami. Jak zawsze chcę, aby takie święta były wyjątkowe. Dlatego mam zamiar zrobić słodkości, które tata uwielbia 🙂 W planie mam jeszcze ciasto – niespodziankę. Z babeczkami poszłam na łatwiznę, była dzisiaj leniuszkiem, i kupiłam gotowe spody do ciasteczek. Krem jest REWELACYJNY! Lepszego nigdy nie jadłam! Poezja! 🙂



Składniki:
  • 8 gotowych korpusów do babeczek
  • 124 g mleka 3,2 %
  • 22 g śmietanki kremówki 30 %
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 14 g mąki pszennej
  • 1 laska wanilii
  • czereśnie
  • listki mięty
  • pałeczki czekoladowo – miętowe
  • cukier puder do oprószenia
W miseczce żółtka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąkę i ziarenka z laski wanilii. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, dorzucamy laskę wanilii i gotujemy na średnim ogniu. Musimy uważać, aby mleko się zagotowało, ale nie bulgotało. Kiedy pojawi się delikatny kożuszek na powierzchni, wtedy można zdjąć garnek z gazu i wyjąć wanilię. Do miseczki z żółtkami wlewamy powoli mleko i mieszamy trzepaczką. Następnie całość znowu przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia kremu- około 3-5 minut. Gotowy krem przekładamy do zimnej miseczki, która szybko chłodzimy np. w naczyniu napełnionym kostkami lodu. Wstawiamy na około 20 – 30 minut do lodówki. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładamy na babeczki. Dekorujemy je owocami, miętą, czekoladowymi pałeczkami i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *