Bananowa przekąska z masłem orzechowym

Idealne na jeden kęs, na podwieczorek, do kawy. Wszyscy byli tym zachwyceni. Jak wiadomo banan ma dużo cukru, ale czy wiedzieliście, że w około 70 g składa się z wody? Posiada również witaminy z grupy B- B1, B2 i B6, które wpływają pozytywnie na nasza koncentrację. Reguluje również ciśnienie ze względu na zawartość potasu i odrobiny sodu. Banan poprawi nam także samopoczucie dzięki zawartemu w nim fosforowi i aminokwasu, który uwalnia serotoninę w naszym organizmie. Masło orzechowe jest również zdrowym smakołykiem. Większość osób go unika bo jest bardzo tłuste. Ale są to tłuszcze dobre, nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest źródłem kwasu foliowego, białka czy błonnika i chroni nasze serce przed chorobami. Badania dowodzą, że po spożyciu masła orzechowego zmniejsza się ochota na podjadanie między posiłkami 🙂 

Składniki:
  • 2 banany
  • masło orzechowe (ilość w zależności od upodobania :))
  • 100 g gorzkiej czekolady
Banany kroimy w plasterki i przekładamy je warstwą masła orzechowego. Odstawiamy je do lodówki na około godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy do miski, mieszamy około 1-2 minuty aby delikatnie przestygło. Banany maczamy w czekoladzie lub delikatnie je polewamy i odkładamy na papier do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *