Babeczki z mascaprone z białą czekoladą i malinami

Próbuję uczyć się do licencjatu bez wytchnienia, ale nie mogłam już wytrzymać bez upieczenia czegoś słodkiego! Dlatego dzisiaj w przerwie na naukę, wymyśliłam szybko pyszne babeczki. Są idealne na cieplejsze dni, są delikatne i jak to zazwyczaj bywa… PRZEPYSZNE! 🙂



Składniki na 4 sztuki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 80 g białej czekolady
  • 150 g serka mascarpone
  • garść malin (około 7 na jedną babeczkę)
  • cukier puder do posypania
  • olej do smarowania
Metalowe foremki do babeczek smarujemy dokładnie olejem. Następnie rozmrożone ciasto rozkładamy na płaskie powierzchni i wykrawamy je foremkami. Ciasto dociskamy do dna, kładziemy na nie kawałek folii aluminiowej i obciążamy np. inną, cięższą foremką. Ciasto pieczemy przez 13 minut w 200ºC. W tym czasie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, po zestawieniu z ognia chwilę ją mieszamy żeby przestygła. Dodajemy do niej serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Odstawiamy ją na około 20 minut do lodówki. Ciasto wyjmujemy z foremek i czekamy aż wystygnie. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy babeczki, na koniec układamy maliny i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *