Chocolate chip cookies z migdałami

Najbardziej znane ciasteczka na świecie, każdy choć raz musi spróbować je zrobić 🙂 Ja użyłam migdałów, ale można je zastąpić orzechami laskowymi. Są pyszne do popołudniowej kawy 🙂


Składniki na około 40 sztuk:

  • 75 g masła
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 50 g migdałów
  • 40 g kropelek czekoladowych lub gorzkiej czekolady
Masło ucieramy z cukrem brązowym i wanilinowym na gładką masę, dosypujemy sól, dodajemy jajko i miksujemy około 5 minut. Mąkę dosypujemy partiami po jednej łyżce i dolewamy mleko. Całość miksujemy jeszcze 3 minuty. Czekoladę kroimy w kostkę, migdały rozdrabniamy w blenderze i wszystko dosypujemy do ciasta, mieszamy. Na papier do pieczenia ciasteczka wykładamy dwoma łyżeczkami. Kładziemy je w większych odstępach, gdyż rozleją się na boki. Posypujemy je czekoladowymi kropelkami lub posiekaną gorzką czekoladą. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 160ºC z termoobiegiem przez 15 – 17 minut.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *