Czekoladowe babeczki z kremem bananowym

Nareszcie wakacje! Dlatego też mogę w końcu trochę poeksperymentować i wymyślać dla Was nowe słodkości 🙂 Od zawsze wiadomo, że czekolada w połączeniu z bananem to strzał w dziesiątkę. Tym razem jest tak samo. Delikatnie wilgotne babeczki z mocno bananowym kremem to po prostu CUDO! Sami musicie spróbować 🙂
 
 
Składniki na 6 babeczek:
  • 90 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 20 g kakao
  • 110 ml mleka
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 6 plasterków banana
  • 10 g białej czekolady
Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, olej rzepakowy i jajko. Do suchych składników dolewamy mokre i wszystko dobrze mieszamy aż do połączenia się masy. Ciasto przekładamy do papilotek do 2/3 wysokości. Na wierzch muffinek układamy po jednym plasterku pokrojonym w kostkę i trochę posiekanej czekolady. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.
 
Składniki na krem:
  • 1 duży banan
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 190 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany 18%
Banana razem z sokiem z cytryny miksujemy na gładką masę. Dorzucamy ją do serka mascarpone, dolewamy śmietankę i całość dokładnie miksujemy. Krem odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy nasze cudowne babeczki.
Smacznego 🙂
 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *