Ekspresowe ciasto truskawkowe

Niestety powoli kończy się sezon na truskawki i właśnie dlatego trzeba wykorzystać to jak najlepiej! Ciasto szybkie i przyjemne w robieniu, a w dodatku przepyszne. Sama słodycz 🙂 I najlepiej smakuje z lodami!


Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 240 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • do tortownicy: masło i bułka tarta 
  • cukier puder do posypania
  • lody Vanilla Bourbon z Lidla (NAJLEPSZE!)
Masło, aromat, cukier, mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia i sól wrzucamy do miksera i miksujemy przez około 5 minut. W tym czasie tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do naszej formy. Umyte truskawki bez szypułek układamy na masę i mocno je dociskamy. Pieczemy przez 40 minut w 180ºC. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów waniliowych.
Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *