Crumble z masła orzechowego z owocami

Szczerze się przyznam, że gotowanej owsianki nie lubię. Na pewno nie poddam się bez walki i jeszcze kiedyś spróbuje ją zrobić, ale jak na razie wygrywają płatki owsiane w wypiekach 🙂 Crumble już kiedyś robiłam, z borówką amerykańską. Dzisiaj jednak miałam sporo owoców do wykorzystania i chęć na pyszne drugie śniadanie 🙂 Masło orzechowe uwielbiam i mogłabym wyjadać je łyżkami ze słoika, ale wiadomo, że co za dużo, to nie zdrowo 🙁


Składniki na 4 porcje:
  • 2 jabłka
  • ok. 20 borówek
  • ok. 25 malin + 20 na wierzch
  • 3-4 śliwki
  • syrop z agawy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki zarodków pszennych stabilizowanych (ja użyłam Sante)
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wykładamy je na dno naczynia żaroodpornego. Dorzucamy borówki i maliny, śliwki kroimy na 4 części (bez pestek). Całość polewamy syropem z agawy (do kupienia w sklepach Rossmann), zgodnie z uznaniem. Masło orzechowe wkładamy do miseczki, dosypujemy płatki owsiane i zarodki pszenne. Mieszamy dokładnie palcami i wykładamy na owoce. Pieczemy przez około 15 minut w 190ºC. W tym czasie 20 malin rozgniatamy widelcem. Gotowy crumble podajemy na gorąco, przekładamy do pucharków, a na wierzch układamy rozgniecione maliny.
Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *